28 Ocak 2016 Perşembe

Her Eve Bir Starbucks!

Starbucks son zamanlarda her yaştan insanın rağbet ettiği benim ise ısrarla böyle mekanların yüksek fiyatlı kahve satışına karşı çıktığım doğrudur. Bir kahveye, espressoya 15-20 lira vermek biraz fuzuli masraf gibi geliyor. Yine de böyle havalı mekanlarda kahve içmenin, üstelik kahveyi gerçekten güzel yapanların elinden içmenin keyfi bir başka ama bu keyfe bu kadar fazla para ödemek anlamsız geliyor.
Espreso Perfetto

Bu işin tüm sırrı iyi bir espresso hazırlamak denilebilir. Çünkü tüm o cappuccino, latte gibi içeceklerin özü iyi bir espresso hazırlamaktan geçiyor gibi...

Hal böyle olunca Starbucks ve benzeri mekanlarda içtiğimiz kahveyi, espressoyu kendi evimizde de yapabileceğimiz makineler ve malzemeleri araştırmaya başladım.

Ancak o bol köpüklü kahve ve espressoları evimizde yapabilmek ve yaz günü balkonda, kışın salonda televizyon karşısında keyfini sürebilmek için biraz elimizi cebimize atmamız gerekiyor. O mekanlara ödenen ücretler ile kısa zamanda kendi evimize bir Starbucks şubesi kurmamız mümkündür. Üstelik evde kahve keyfi avantajıyla ödediğimiz parayı kısa zamanda tasarruf edebiliriz.

Hatta ben girişimcilerin yerinde olsam Espresso Perfetto markalı kahve makinelerinden ve yardımcı ekipmanlardan tedarik ederek, yeni isim altında yeni mekanlar açardım. Sonuç itibari ile kahve kültürümüzde var ve ne zaman dostlarla bir yerlerde buluşsak kahveler ikram edilir. Bu fikir aklıma yattı, belki ilerleyen zamanlarda Adana'da değişik bir konsepte sahip kahve mekanı açarım, kim bilir belki tutar ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi daha büyük şehirlerde de şubeler açarım.

Geçtiğimiz günlerde iyi kahve yapmak için bir ip ucu okumuştum. Bol köpüklü ve güzel kahve soğuk su ile yapılan kahve imiş. Yani buzdolabında her zaman bir şişe soğuk bulundurmak gerekiyor. Bir cezve, bir kaç kaşık kahve ile bol köpüklüsünden yapmak mümkün ancak iş espresso yapmaya geldiğinde bunun için espresso makinesi olmazsa olmazdır. Eğer kahve veya espresso gibi sıcak içeceklerin müdavimiyseniz, marketlerde satılan hazır paket karışımlara tamah etmezsiniz. En iyi mi siz evinize bir kahve makinesi, bir espresso makinesi bir de en güzelinden malzemeleri alın, evinizde keyif yapın.

Evimde vakit geçirmeyi seviyorum, belki bunun sebebi evimin özel köşeleri olmasındandır. Örneğin bir bölüm benim ofisimdir. O ofisimde 2 adet çalışma masası, 2 adet bilgisayarım, gerekli materyal ve dökümanların bulunduğu dolaplar gibi eşyalarım bulunur. İşten dönüp rutin ev işlerini hallettikten sonra ofisime geçer içerik üretirim, grafik tasarımı yaparım, blogumun kodlarıyla oynarım derken zaman akar geçer. Kitap okuma odam vardır. Bir oda dört tarafı kitaplık ve kitaplarla çevrilidir. İçerisinde iki adet armut koltuk bulunur, aydınlatması bile kitap okumak için özeldir. Hafta sonları genelde kitap okumak için zamanımın çoğunu kitap odasında geçiririm.Salonumda zevkime göre döşenmiştir. 108 ekran ultra hd bir televizyonum, bir L takım koltuğum ve ortada kocaman bir orta sehpam ile neredeyse her akşam bir maç keyfini bu oda da yaşarım. Arada bir izlediğim dizilerde oluyor. Mesela, her çarşamba akşamı Poyraz Karayel izlemek için saat tam 20:00'da televizyonun karşısına kurulurum.

Evimin neresinde vakit geçirirsem geçireyim her vakit geçirişimin ortak noktası, kahve ve espresso gibi sıcak içeceklerdir. Bazı zaman kalkıp bir kahveciden koca bardak kahve yada espresso alıp eve döndüğümü biliyorum. Kendime bazı hedefler koyarım ve bu hedefleri gerçekleştiririm. Hep metin yazarı olmak istemiştim oldum. Güzel bir evim olsun istemiştim oldu, şık bir arabam olsun istemiştim oldu. Playstation, ultra hd tv, uçak hızında notebook, İphone, İpad ve daha birçok hedefimi gerçekleştirdim. Şimdi sırada mutfağımın bir köşesini kahve dükkanına çevirmek var. Tabi ki bu kahve dükkanı yalnızca bana ve misafirlerime servis yapacak. Bize özel bir Starbucks'ı mutfağa açacağım yani. Şimdi başlıkta geçen ''her eve bir Starbucks'' cümlesini anlamışsınızdır.

Bunun için detaylıca bir araştırma yaptım. Hatta Kahve Deryası, Hayal Kahvesi, Gönül Kahvesi, gibi mekanların mutfak kısmı personellerine ''en iyi kahve tüyosu nedir?'' soruları bile sordum.

Yaklaşık olarak 2016 yılının 23 Nisan'ında yani benim doğum günümde alacağım kahve ve espresso makinelerini belirledim. Bir nevi kendime doğum günü hediyesi alacağım. Yine de okurlarım arasından bu beğendiklerimi doğum günümde hediye etmek isterlerse asla hayır demem bilinsin :)

İyi espresso yapabilmek için altın kurallar var örneğin, kahvenin sıcak basınçlı suya maruz kalması gerekiyor ki, espresso olabilsin. Bunu da ancak espresso makinesi ile yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim almak için hedefime koyduğum Espresso Kahve Makinesi tercihime...

ROCKET GİOTTO EVOLUZİONE
Espresso Kahve Makinesi için tercih edeceğim espresso makinesi Rocket Giotto Evoluzione olacak. Bu makinenin özellikleri nelerdir derseniz açıklayayım. 2 manometreli ve izole edilmiş kazana sahip, çift dolaşım sistemi bulunan, gerekirse su tesisatına bağlanabilen ancak istenirse kendi haznesine su konularak da kullanılabilen ve hatta damacanadan bile su çekerek çalışabiliyor. Sessiz işletim sistemine entegre edilmiş 9 bar'lık bir pompaya sahiptir. Tek veya çift fincan kullanarak espresso kahve yapabiliyor.

Umarım bir aksilik olmaz ve 23 nisana kadar gereken parayı biriktirip artık evimde müthiş espresso kahve deneyimi yaşayabilirim.

Espresso Perfotto sadece kahve makineleri, espresso makineleri satışı yapmıyor, aynı zamanda Espresso çekirdek kahve ürün grubunda İtalya Venedik yakınlarındaki "Goppion" espresso kahve çeşitleri ile yine İtalya’da kavrularak özel olarak paketlenen kahvelerinde satışı yapılmaktadır. Ayrıca kahve çekirdeklerini öğütebileceğiniz öğütücüler ve daha bir çok yardımcı malzeme ve aksesuar temin edebileceğiniz bir adrestir.

Umarım en kısa zamanda Espresso Kahve Makinesi geldi başlıklı bir yazı daha yazarım.

Peki bu araştırmaları yaparken Kahve ile, Espresso ile ilgili bilmediğim neleri öğrendim. Şöyle kısa kısa maddeler halinde sıralayayım.


  • Bol kremalı iyi bir espresso için porta filtreli, manuel kumandalı iyi bir espresso makinesi, kaliteli bir öğütücü ve espresso yapımı esnasında öğütülecek taze kahve çekirdekleri gerekli.
  • 100 derecede kaynamış bir suyun direkt olarak kahveye temas etmesi kahvenin yanmasına neden oluyor, bu yüzden basınçlı ve barometreli makineler kullanılmalıdır. Bu makinelerdeki ısı dönüştürücüsü sayesinde kahvenin yanmayacağı 9 bar gücünde basınç uygulanarak en ideal kıvama gelmesi sağlanıyor.
  • İş sadece makine ile bitmiyor, kaliteli kahve, kaliteli su kullanımı da gerekiyor.
  • Espresso konsantre ve kuvvetli bir içecektir. İkinci yudumda fincanın dibi görünür olur. İtalya’da sadece “Caffé” olarak isimlendirilir ve genellikle barlarda ayakta içilir:)
  • İyi bir espressonun üzerinde oluşan kremanın rengi fındık ve kızıl kahverengi arası olmalıdır. 

Ahir ömrümüzde daha ne yeni bilgiler öğreneceğiz bakalım. Zaten öğrendiklerimizi okurlarımıza aktararak bir nevi bilgi akışı sağlıyoruz.

İyi Bloglamalar dilerim.
Profesyonel Blogger





Disqus Yorumları Yükle

0 yorum