27 Ekim 2015 Salı

Blog Yazarlığında Fark Yaratmak İçin 10 İpucu

Özgün ve kaliteli içeriğin bir hayli önem arz ettiği şu günlerde , diğer blog yazarlarının arasından nasıl sıyrılırım, nasıl fark yaratırım diye düşünüyorsanız, aşağıda vereceğimi ipuçlarını değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Bir çok insan blog yazmak için ilk adımı atıyor, blogunu yayını alıyor ve bu şekilde milyonlarca içerik internet ortamında yerini alıyor; fakat bu durum blog yazan her kişinin özgün ve kaliteli içerikler çıkardığı anlamına gelmiyor.

İşte diğer Blog Yazarları arasında fark yaratan bir blog yazarı olmanız için detaylar;

1- Okurun Dikkatini Çeken Bir Başlık Seçin!
Seçtiğiniz başlık hem yazınızı özetleyen bir cümle olmalı, hem de okurun dikkatini çekmelidir. Dikkat uyandıran başlıklar seçmenizde fayda vardır. Örneğin, ''nasıl blog yazılır?'' şeklinde bir başlık yerine ''Blog Yazmanın 10 Önemli Kriteri'' gibi bir başlık seçebilir ve bu sayede bir çok okurun da dikkatini çekersiniz. Son zamanlarda öğrendik ki, milletimiz içerisinde rakam barındıran başlıklara daha fazla rağbet etmektedir.

2- Kendi Fikrinizi Belirtin!
Blog Yazarı olarak bir fikriniz olmalıdır. Yazılarınızda içeriğinizin konusu ne olursa olsun, fikrinizi belirtmeli ancak bu nokta da okurlarınızın da fikrini almaya yönelik, okurlarınızın fikrini beyan edebileceği cümleler kurmalısınız. Yazılarınızın sonunda mutlaka okurunuzun fikrini yorum bölümünde belirtmesini rica edin.

3- Karakterinizi yansıtın!
Her insanın karakteristik özelliği birbirinden farklıdır. Mahalle baskısı yada daha geniş yelpazede toplum baskısı denilen kavramlara sıkış kalmadan, karakterimizi yazılarımıza yansıtmalıyız. Bir başkası bu düşüncemden hoşlanmaz gibi duygu içerisinde yazılan yazıların başarıya ulaşması mümkün değildir. Siz önce kendinize karşı dürüst olun ve tüm kişiliğinizi yazılarınıza yansıtın.

4- Olduğunuz gibi yazın!
Blog yazmak bir hayli zor iştir. Blogları diğer sitelerden ayıran en önemli özellik, okurun yazar ile birebir etkileşim içerisinde olabilmesidir. Yazıların bir samimiyet çerçevesinde yazılıyor olmasıdır. Olduğunuz gibi görünün ilkesini blogunuzda da uygulayın ve blogunuza yansıtın.

5- Okur kitleniz için yazın!
Blogunuzun iştigal konusu ile yazılar yazmaya özen gösterin. Hedef kitlenize göre yazılarınızın konusunu belirlemelisiniz. Yemek tariflerini yazdığınız bir blogunuzda teknoloji makalesi yayınlamak abesle iştigaldir.

6- Diğer insanların görüşlerinden istifade edin!
Oluşturacağınız içerik ile ilgili taslağınızı oluşturdunuz ve internetteki tüm araştırmaları yaptınız. Son olarak diğer insanlara, blog yazarlarına fikir danışıp makale konusu hakkındaki görüşlerini sorunuz. Belki, sizin göremediğiniz bir noktayı başkası görecek yada içeriğinize katkı sağlayacak bir ip ucu verecektir. Diğer insanların görüşlerinden istifade etmekten çekinmeyin.

7- Sadece yaratıcı olmaya odaklanmayın!
Yazılarınızın alelade yazılar olmaması için daha işin başındayken fark yaratan, yaratıcı yazılar hazırlamak amacıyla yazılarınıza odaklanmak sizi gerecek ve yazılarınıza olumsuzluk olarak yansıyacaktır. Her blog yazarı yazılarının fark yaratmasını ister ama emin olabilirsiniz ki, bildiğiniz konular üzerine samimiyetle yazdığınız yazılar size fark yaratan yazıların olumlu etkileri ile geri dönecektir.

8- İçerik yazıdan ibaret değildir!
İçeriğinizi kuru bir yazıdan ibaret bırakmayın. İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun onu süslemeli ve okurun sıkılmasını engellemesiniz. Yazılarınızın içerisinde resimler, videolar, infografikler kullanmalı ve bu sayede makalenizi zenginleştirmelisiniz.

9- Misafir Yazarlığı Hafife Almayın!
Son zamanlarda sıkça duyduğum ''misafir yazarlık yapacağıma kendi bloguma içerik üretirim'' cümlesine hiç bir şekilde katılmadığımı belirtmeliyim. Benim klasikleşmiş bir sözüm vardır. ''Blog yazmak gol ise, misafir yazarlık asisttir.''
Emin olabilirsiniz ki, misafir yazar olarak yeni okurlar edinecek ve yeni insanlarla tanışacaksınız. Üstelik bu misafir yazarlık size olumlu etkileşimlerle geri dönecektir. Bazen öyle bir misafir yazı hazırlarsınız ki, tüm içeriğinizi geride bırakacak bir etki yaratabilir. Mutlaka ama mutlaka misafir yazarlık yapın. Hiç bir geri bildirim almasanız dahi, bir blog yazarının içeriğine katkıda bulunmuş olmanın verdiği mutluluğu hissedin.

10- Blog Yazarı gibi düşünün!
Blog yazarı demek, deneyimlerini okurlarına yansıtan demektir. Blogunuzun konusu ne olursa olsun, haber tadında makaleler yazmaktan çekinin. Teknoloji blogunuz varsa, kullandığınız ve gerçekten deneyimlediğiniz teknolojik ürünler üzerine yazın. Tatil/Seyahat blogunuz varsa, tatile gidilecek yerler yerine, tatile gittiğiniz yerleri samimi bir dil ile yediğinizi, gezdiğinizi okurlarınıza anlatın. Unutmayın Blog Yazarını diğer yazarlardan ayıran en önemli özellik, deneyimlerini aktarmasıdır.

İyi bir blog yazarı etrafındaki her olaydan, her durumdan bloguma bununla ilgili nasıl bir yazı yazabilirim şeklinde düşünür. Her zaman notlar alır ve bu notları belirli aralıklarla gözden geçirerek bloguna yeni içerikler üretir.

İyi Bloglamalar dilerim.
Profesyonel Blogger
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum