16 Aralık 2015 Çarşamba

Yazacak Konu Bulamayan Blog Yazarlarına 6 Önemli İpucu

Blog yazmak öyle her babayiğidin harcı değil diye başlarsak yanlış bir başlangıç yapmış olmayız. Bir çok kişi bir hevesle blog açıyor ancak ne hikmetse bir süre sonra bloglar çöpülüğündeki yerini alıyor. Güncellenmeyen bloglar maalesef kaybolmaya mecburdur. Blog yazarlığının en temel taşı süreklilik ve özgünlüktür. Sürekli özgün makaleler yazmalısınız. Ne kadar aralıkla yazdığınız değil ne kadar sürekli yazdığınız önemlidir.

Haftada bir yazı, haftada iki yazı veyahut her gün bir yazı ile sürekliliğinizi sürdürebilirsiniz. Güncel blogdan kasıt her gün yeni yazının yayınlanması değildir, okurlarınız sizin haftada bir yazı yazdığınızı bilirse, dizi bekleyen izleyici modunda yazı bekleyen okur oluverirler.

Konumu çok fazla dağıtmadan giriş yapalım.

Bir çok blog yazarının elzem şikayetlerinden birisidir ; ''Yazacak konu bulamıyorum?''

Yazacak o kadar çok konu var ki, bu serzenişe inanmak pek de içimden gelmiyor açıkcası.

Benim kendime göre geliştirdiğim ve tükenmişlik sendromuna kafa tutan bir kaç yönetimi sizlerle paylaşacağım. Belki bu vesile ile bazı blog yazarı arkadaşlarımızın makale konusundaki çektiği sıkıntılara alternatif çözümler üretmiş oluruz.

1-Benzer Blogları Takip Edin!
Blog konunuz ile alakalı olan blogları internetten bularak ziyaret edin. Sizinle aynı kategoride blog yazan kişilerin makalelerini okuyup inceleyin ve hatta onların yazılarına yorumlar yaparak etkileşimde bulunun. Örneğin bir teknoloji bloguna sahipsiniz ve teknoloji yazıları yayınlayan bir blogu ziyaret ettiniz. O blogda da İphone 6S üzerine yazılmış bir makale okudunuz. Sizde İphone 6S üzerine bir makale hazırlayabilirsiniz. Geliştirerek üzerine ekleyerek aynı konu üzerinde yazabilirsiniz. Örneğin, İphone 6 ile İphone 6S arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların anlatıldığı bir yazı benim dikkatimi çekerdi.

2-) Günün Anlam ve Önemini Takip Edin!
Eskiden, ilkokul yıllarımızda günün anlam ve önemi isimli panolarımız olurdu. Buna benzer bir yöntemdir. Bir masa üstü yapraklı takvim işinizi kolaylaştırabilir. Takvim yapraklarının ön yüzünde o güne ait önemli olaylar yer almaktadır. Kuvvetle muhtemel arka yüzünde de o olaylara ait notlar vardır. Bunu biraz daha kolaylaştırıp, Wikipedia'nın olaylar bölümünü kullanabilirsiniz.

Wikipedia'nın olaylar bölümünde her kategoriden önemli gelişmelerin kısa açıklamalar ile bir listesine erişebilirsiniz. Bu işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ben bu konuda çok istifade ediyorum kendilerinden. :)

Örnek bir olaylar sayfasını aşağıda görebilirsiniz.

3-) Yazı Dizilerine Başlayın!
Yazı dizileri makale konusu çekenler için oldukça etkili bir yoldur. Ucu açık bir konu bulup bunu yazı dizisi haline dönüştürün. Örnek verecek olursak, Marka Kimliği Serisi isimli bir dizi başlatarak her hafta bir markanın kimliğini inceleyen yazılar yazabilirsiniz.

Vakt-i zamanında Türk Tasarımcılar Serisi isimli bir yazı dizisi başlatmıştım ve gerçekten güzel olmuştu.
Buna benzer başka konular üzerine yazı dizisi makale konusunda çektiğiniz sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletebilir.

4-)Yabancı Blogları Takip Edin!
İngilizceniz yada bir başka yabancı diliniz varsa oh ne ala, ama yoksa da imdadınıza zaten translate yetişir. Kendi konunuz ile aynı olan yabancı blogları bulup onları inceleyin. Yabancı bloglarda bazı olaylar ve gelişmeler daha çabuk yer almaktadır. Bir konuyu Türkiye'de ilk gündeme getiren blog olma ihtimaliniz bile vardır. 

Yabancı blogdaki yazıyı sadece tercüme ederek blogunuzda yayınlamak bile özgünlük açısından önemlidir. 

5-) Ürün İnceleme Yazıları Yazın!
Benim en çok kullandığım yöntemdir. Bazı kurumsal firmalar için ürün inceleme yazıları hazırlamaktayım. Bu yazılar için büyük teknoloji mağazalarına gidip ürünün demosunu inceleme fırsatım oluyor ve bunun üzerine yazılar hazırlıyorum. 

Kendinize ait ürünlerin inceleme yazılarını yazabilirsiniz. Yeni bir telefon aldınız, yeni notebook aldınız, yeni bir araç-gereç aldınız, bunlarla ilgili kullanım deneyimlerinizi aktarabileceğiniz bir yazı o ürünü alan veya almak isteyenlere ışık tutan bir yazı olabilir.

6-) Röportaj Yapın!
Blog konunuz ile alakalı kişilerle röportajlar yapın. Ben daha önce bir kaç defa yaptım ve gerçekten hoş bir anı, güzel bir içerik oluyor. Kiminle yaptığınız önemli değildir, beğendiğiniz v e takip ettiğiniz bir blog yazarına sormak istediklerinizi sorabilirsiniz, mahalle bakkalınıza sorular yöneltebilirsiniz çok ütopik gibi gelebilir ancak yaşadığınız şehrin mülkü amirlerinden randevu talep ederek onlarla röportaj yapabilirsiniz.

Vali, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü gibi kişilerin özel kalem müdürlerinden randevular talep edebilirsiniz. Ben Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı ile Blog Yazarlığı üzerine bir röportaj yapacağım ancak şuan için tarihi belli değil, bir tarih verilmesini bekliyorum.

Bir doktorla, bir mühendisle ve hatta bir ailenizden birisiyle bile röportaj yapabilirsiniz.

  • Daha bir çok başlık sayabilirim.
  • Forumları inceleyin!
  • Gündemi takip edin!
  • Sosyal Medyayı inceleyin!
  • Notlar alın!
  • Yabancı haber sitelerini ziyaret edin!
vs...

Makale konusundaki sıkıntılara dair benim nacizane çözüm önerilerim bunlardır. Sizlerinde kullandığınız veya şu yöntemde etkili olabilir dediğiniz bir alternatif var ise yorumlar kısmından bizimle paylaşmanızı rica ederiz.

Blog yazarlığı üzerine bir çok vecize görünümlü sözler etmişimdir, okurlarımız bilir. Bu yazımızı da özlü bir söz ile tamamlayalım.

''Bir blog yazarının gücü, yazılarına yapılan yorumlar ile ölçülebilir''

Hadi yorum yapın bakalım.


Disqus Yorumları Yükle

0 yorum