18 Aralık 2015 Cuma

Blog Yazarlarının Dikkat Etmesi Gereken Yazma Teknikleri

Blog yazarlarının belirli bir disiplinle içerik yayını yaparak okurlarının ilgisini çekmesi için bazı yazma tekniklerine dikkat etmeleri gerekir.
Bir blog yazarıysanız, binlerce içerik yazmış olsanız bile hep daha iyi yazmak için çaba göstermeniz gerekir. Okur kitlenizi tutmak ve yeni okuyucular kazanmak için blogunuz her zaman güncel ve iyi içeriklerle dolu olmalı.
Blog yazarlığında nasıl yazdığınız kadar nasıl yazmadığınız da önemlidir. İlgi çekici, bilgi veren, SEO açısından güçlü ve okuyucuları sayfada tutacak içerikler üretmek için izlemeniz gereken adımlar üzerinde çalışıyor olabilirsiniz. Ancak nasıl daha iyi yazabileceğiniz üzerinde düşünürken; yazarken nelerden kaçınmanız gerektiğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Daha iyi yazılar ortaya çıkarmak için kaçınmanız gereken yazma tekniklerini listeledik:
1. Birden fazla ünlem işareti
İlk ünlem işaretinden sonra kullanılan her ünlem güvenilirliği olumsuz etkileyecektir. Arka arkaya kullanılan ünlemler, yazdığınız konuyu zayıflatır ve inanılırlığı düşürür.
Çoğunlukla yazılarda ünlem işareti kullanmaya gerek yoktur. Eğer gerçekten kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız, sadece bir ünlem işareti koymanız çok daha iyi olacaktır.
2. Çok uzun paragraflar
İnsanlar dijital ortamlarda giderek daha fazla vakit geçiriyor olsa da dikkat süreleri gittikçe daralıyor. Sabırsız okuyucuların artık sadece yazılara öyle bir göz attıklarını unutmamak gerekir.
Pek çok okuyucunun uzun metinleri okumak için sabrı ve zamanı yok. Metinlerdeki anahtar ifadeleri yakalamaya çalışıyor, başlıkları inceliyor ve görsellere bakıyor. Bu nedenle paragrafları 2-3 cümleden uzun tutmamaya çalışın.
blog yazma yöntemleri
3. Herkesin dilinde olan klişe kelimeler
Çok fazla kullanılmasına rağmen belirli bir anlama sahip olmayan kelime ve ifadeleri kullanmak, yazılarınızı anlam yönünden zayıflatabileceği gibi okuyucuların ilgisini kaybetmesine de neden olur.
Çok kullanılan sektörel terimler, abartılı makale başlıkları, yabancı kelimeler, gençlerin çok kullandığı kelime ya da ifadelerin yazıda tercih edilmesi okunurluğu zorlaştıracaktır.
Çoklu kanal, hikaye anlatma, sosyal pazarlama, inbound pazarlama, içgörü, growth hacking, veri odaklı pazarlama, online topluluk, düşünce lideri gibi kavramlar dijital pazarlamada kullanılan en trend ifadelerden bazılarıdır. Bu tür kelimeleri sadece gerektiğinde kullanmak ve aşırı kullanımdan kaçınmak gerekir.
4. Karmaşık bir hikaye anlatımı
Yazıda üzerinde durduğunuz konuyu ilk birkaç cümlede anlatmıyorsanız, pek çok okuyucuyu kaybedersiniz. Yazmaya başladığınızda anlatmak istediklerinizi sade ve açık bir biçimde anlatmaya özen gösterin. Yazdıktan sonra tekrar okuyun ve asıl konudan uzaklaşmadığınıza emin olun. Hikayelerinizi hakkında yazmış olduğunuz konuyu güçlendirmek için kullanın.
5. Anlaşılması zor bir dil
Açık olmayan, belirsiz bir dil kullanmak da ne anlattığı belli olmayan bir hikaye kadar okuyucuyu rahatsız edecektir. Uzun paragraflar ve karmaşık cümleler anlamayı zorlaştırır. Bunlardan kaçınarak, olabildiği kadar açık ifadeler ve kısa cümleler kullanmayı tercih edin.
Belirsiz bir dil kullanan yazar, okuyucularının yazıdaki fikirleri sezmesini ya da gizli anlamları bulmasını bekleyebilir. Ancak çoğu okuyucu yazıdaki belirsiz düşünceleri bulmak için çaba harcamayacak, aksine yazıyı bir an önce kapatmak isteyecektir.
Yazılarınızda belirsiz anlatımdan kaçınmak için:
• Her yazınızda açık ve anlaşılır bir başlık kullanın.
• Her paragrafta tek bir konudan bahsedin. Yeni bir konu için yeni bir paragrafa başlayın.
• Konuştuğunuz gibi yazmayı deneyin.
• Fikirlerinizi tek ve sade bir cümleyle açıklamaya çalışın.
• Kısa kelimeler, kısa cümleler, daha çok isim ve daha az sıfat kullanın.
Sonuç
Markalar ve bireysel kullanıcılar tarih boyunca hiç olmadığı kadar içerik yayınlama yöntem ve kanallarına sahip ve her gün milyarlarca içerik online ortamlarda paylaşılıyor. Online dünyada içeriklerin kaybolmaması ve okuyucuların okumaya değer bulmaları için yazarların sadece ne yapmaları gerektiğini değil; ne yapmamaları gerektiğini de düşünmeleri gerekiyor.
Kaynak
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum