11 Eylül 2015 Cuma

Sıralamada HTTPS'nin Önemi

Geçtiğimiz günlerde Google, HTTPS yani SSL sertifikasının aramalarda önem arz edeceğini duyurdu. Bir çok web tasarım ve teknoloji sitesinde Google'ın bu hamlesi ile Pagerank değerlerimizin değişeceği, güvenli bağlantı kullanan sitelerin aramalarda üst sıralara çıkacağını okuduk / okudunuz.

Dilerseniz her şeye baştan başlayıp ilk önce HTTPS nedir, SSL nedir bunu cevaplayalım.

HTTPS Nedir? SSL Nedir?
Bir çok sitenin adresinde www. dan önce HTTP geldiğini görürsünüz. Bunun açılımı Hypertext Transfer Protocol demektir. Türkçeye çevirecek olursak Veri Aktarma Protokolü diyebiliriz. HTTPS ise Hypertext Transfer Protocol Secure yani Güvenli Veri Aktarma Protokolü şeklindedir.

Yani HTTPS ile başlayan sitelerin veri aktarım işini, veri transferi işlemini güvenli bir şekilde yaptığını anlatır.

HTTPS bağlantısı edinebilmek için SSL sertifikası almamız gerekir. Bu ücretli bir işlemdir. Sanırım bu işlemin ücretli olduğunu aktardığımız andan itibaren Google'ın neden HTTPS'de ısrar ettiğini anlamışsınızdır.

İnternetin ve Teknolojinin etinden, sütünden, derisinden faydalanan Google yine para kazanabileceği bir işe girişiyor ve alternatifsiz internet devi olarak tüm internet kullanıcılarını buna mecbur ederek para kazanmayı hedefliyor olabilir.

SSL sertifikası ise para ödeyerek satın aldığınız bir hizmetin adresinizin yanında güvenli olarak görünmesinden ibarettir.

Bu SSL sertifikasını ve HTTPS uzantısını e-ticaret siteleri, ödeme alan siteler kullanır. Bunun amacı da ödeme yapmak için girdiğimiz kredi kartı yada başka bilgilerimizin güvenlikli bir şekilde korunması içindir.

İnternetten alış veriş yaparken dikkat edilmesi gereken en büyük husus sitenin başında HTTPS olup olmadığıdır.

HTTPS'nin SEO'ya Etkisi Nedir?
HTTPS bu güne kadar SEO konusunda hiç bir etki de bulunmuyordu. Sadece yukarıda da belirttiğim gibi ödeme işlemlerinde güvenliği sağlıyordu.

Ancak Google'ın bu son açıklamasından sonra  anlıyoruz ki, SSL sertifikası kullanan siteler SEO konusunda ayrı bir önem arz edecektir.

Bu güne kadar HTTPS'nin sitelerimize olumlu ve olumsuz olmak üzere 2 adet etkisi bulunuyordu.

1-) Sitemizin başında HTTPS'yi gören kullanıcılar, bunun ne manaya geldiğini bilenler sitemize güvenle yaklaşıyordu.
2-) HTTPS ile başlayan siteler HTTP ile başlayan sitelere göre biraz daha geç açılıyor. Yani sitemizin açılış hızını düşürüyor.

Google'ın yaptığı açıklamadan anladığımız kadarıyla HTTPS artık bir sıralama faktörü olarak kullanılacak.

Google bir süre önce tüm servislerini Gmail başta olmak üzere HTTPS bağlantısına kavuşturmuş ve bunun öneminden bahsetmişti.

Google şöyle bir açıklama yaptı;
“ For now it’s only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS. But over time, we may decide to strengthen it, because we’d like to encourage all website owners to switch from HTTP to HTTPS to keep everyone safe on the web.”


Yani HTTPS ile başlayan bağlantıların sıralamada %1 gibi bir oran da etki edeceğini söylüyor. Özgün içeriğin, kaliteli içeriğin daha fazla önem arz ettiğinin altını çiziyor. İlerleyen zamanlarda bu %1'lik önemin artacağını ve insanların HTTPS'ye geçmeleri için teşvik edileceği açıklanıyor.

Google Neden HTTPS'ye Önem Vermeye Başladı?
Google internetin en çok kazananı ve en büyüğü olarak bazı önlemler almak zorundadır. Her internet kullanıcısının bir Gmail hesabı olduğunu düşünürsek, HTTPS ile başlamayan bir Gmail hesabının ele geçirilmesi daha muhtemeldir. Bir çok internet kullanıcısı internetteki tüm şifrelerini aynı yapmaktadır. Yani Gmail hesabının şifresi ile bir başka üyelik gerektiren hizmetin şifresi aynı olabiliyor. Daha açık şekli ile bir kullanıcının şifresi ele geçirildiğinde Gmail hesabı da ele geçirilebilir. Geçtiğimiz günlerde Rus hackerların yaptığı bazı hamleler Google için ürkütücü olmuş olabilir.

Bir diğer sebebi ise yine yukarıda bahsettiğim maddi sebeptir. SSL sertifikası yani HTTPS bağlantısı ücretli olarak satılmaktadır. Bunun için dünya üzerinde satış yapan onlarca site vardır. Bunların en başında gelen bazı sertifika satıcısı firma şunlardır ; VeriSign,  Comodo, Geotrust, ve RapidSSL gibi firmalardır.

Google bu sertifika işine girerek kullanıcılara sertifika satışı yapacağını düşünebiliriz. Bu da Google'ın hayrına bir iş yapmadığının göstergesidir.

Sonuç
Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, ödeme alan bir siteniz varsa SSL sertifikasını mutlaka almalısınız. Bunu Google sıralamalarında üst sıralarda yer almak için değil, müşterilerinizin ya da kullanıcılarınızın güvenliği için yapmalısınız.

Bu konuda nacizane fikirlerimi beyan ettim. Sizde bu konuda neler düşündüğünüzü yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Profesyonel Blogger
İyi Bloglamalar
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum